Att underhålla sin traktor och reparera den när det behövs är viktigt. På så sätt får du en traktor med längre livslängd och som dessutom presterar bättre samt använder mindre bränsle för samma prestation. Det finns bara fördelar med att underhålla sin traktor!

Automatiska meddelanden

De traktorer som kommer ut på marknaden idag är smarta, det vill säga de har genomsökningssystem som registrerar fel i motorn eller någon annanstans. Till vissa traktorer finns även appar som man kan ladda ned i sin mobil. Då kan man få notiser om att något problematiskt med taktorn har ägt rum.

Man ska dock inte lita helt på genomsökningssystemen eftersom de aldrig kan ge en 100 % tillförlitlig bild av din traktors nuvarande skick.

Läs på om vilka de vanligaste felen är

Om du vet vilka de vanligaste felen för en viss traktormodellen är så kan du enklare undvika att göra saker som traktorn far illa av. Vissa traktorer mår dessutom bra av att bli inkörda, det vill säga inte belastas till fullo förrän x antal mil. Se också kontinuerligt till att motorolja och andra vätskor i traktorn är av tillräckliga volymer. Inspektera motorn och se om exempelvis packningar behöver bytas ut eller om elkablar är på väg att gå av.

Reparera hemma eller hos verkstad

Har man möjlighet att reparera traktorn hemma i ladan är det utmärkt. Det gäller dock att man har kunskap om hur man åtgärdar vissa brister och problem. För dessa ändamål är instruktionsmanualen och instruktionsfilmer på Youtube klockrena.

Vill man vara helt säker på att det blir rätt bör man vända sig till en auktoriserad verkstad och gärna en som tar emot just din traktormodell.

Vad kostar det att reparera traktorn?

Det beror på var felet i motorn sitter eller om felet kanske har att göra med hjuluppsättningen eller instrumentpanelerna i hytten. Ibland behövs ett fullständigt motorbyte och det kan kosta många tusenlappar. Det är dyrare att reparera på verkstad då de anställda där ska få lön för mödan. Givetvis kostar också transporten av traktorn till verkstaden pengar. Ibland är det möjligt att spara pengar genom att köra traktorn dit för egen maskin (om det är möjligt att göra så).