Det finns en hel del tillbehör för traktorer som är värda att känna till. Vissa tillbehör är ett krav medan andra är valfria om man vill ha eller inte.

Tillbehör som ska finnas enligt lag

En traktor som ska färdas på allmän väg ska vara utrustad med tillbehör som dels underlättar för föraren men också underlättar för andra förare och trafikanter.

  • Sidospeglar. En traktor ska ha en sidospegel på varsin sida av hytten. Dessa ska vara vända bakåt så föraren kan se vad som sker på respektive sida bakom traktorn. Det kan vara för att upptäcka ett fordon som är bakomvarande eller för att veta hur traktorn är i förhållande till objekt som huskroppar och annat. Backspegel är normalt sett inget krav och går ibland inte att ha då hytten kan vara konstruerat på så vis att den inte har någon bakruta. Då är ju en backspegel helt onödig.
  • Tuta. Tutan ska användas för att göra trafikanter uppmärksammade på en fara, exempelvis om en kollision är på väg att ske.
  • Blinkers. Blinkers eller körriktningsvisare som de formellt benämns för används för att visa var du tänker åka. Används vid höger- och vänstersväng.
  • Ljus. Halvljus, helljus, dimljus, bromsljus och backljus ska finnas.
  • Skylt om hur snabbt traktorn får gå där bak. LGF-skylt på traktorer som tillhör klassen traktor A och maximal hastighet angiven för traktor B.

Tillbehör som inte är lagstadgade

Medan du kikar på tillbehör till traktorn kan pauser behövas och då finns svenska operatören iGame som räddaren i nöden. Då kan du förhoppningsvis dessutom vinna pengar till att bekosta tillbehör.

Dragsläp och grävskopa brukar vara tillbehör som man får köpa till traktorn. Ibland kan man även köpa verktyg som är speciellt anpassade för traktormodellen likaså väskor och annat som används för förvaring inne i traktorn.

Det kan även finnas tillval som gör det extra bekvämt för föraren. Det kan handla om ett extra brett säte, att kupén lättare värms upp, rattvärme och diverse uttag för ens smarta teknikprylar i hytten och så vidare. Att vara bonde idag behöver inte alls vara smutsigt eller mörkt utan det kan många gånger kännas som att spela ett tv-spel.